X

Hvornår skal du have en ansættelseskontrakt?

Det er et lovkrav, at du får en ansættelseskontrakt af din arbejdsgiver, når du starter i et nyt job. Det skyldes at din arbejdsgiver ifølge ansættelsesbevisloven har pligt til at udfærdige ansættelseskontrakter, hver gang de ansætter en ny medarbejder. Arbejder du mindre end 8 timer om ugen i gennemsnit, så er det dog ikke et lovkrav, at der er udarbejdet en ansættelseskontrakt til dig.

De fleste har ingen idé om, hvad der står i deres ansættelseskontrakt, hvilket er tankevækkende. Har du ikke styr på de forhold, som du er ansat under og din chef ved det, så kan du risikere at der bliver drevet gæk med dig. Det skal dog siges at i langt de fleste tilfælde, så sker der ikke noget ved, at du ikke kender til de vilkår, der fremgår i din kontrakt.

Det skal en ansættelseskontrakt indeholde

Der findes utallige måder at skrive en ansættelseskontrakt på, men der er dog stadig en række oplysninger, som skal indgå i enhver kontrakt uanset hvad, for at den kan blive gyldig i henhold til loven. Så om du er arbejdsgiver eller arbejdsmodtager, så skal du sikre dig at følgende fremgår i ansættelseskontrakten:

  • Oplysning om parter (arbejdsgiver og lønmodtager)
  • Arbejdets udførelse (hvor udføres arbejdet)
  • Arbejdsområde (lønmodtagerens stilling, titel eller lignende)
  • Tiltrædelse og begyndelsestidspunkt for ansættelsen
  • Varighed af ansættelse
  • Ferie forhold
  • Opsigelsesvarsel
  • Løn og evt. tillæg
  • Arbejdstider
  • Aftaler og regler ift. overenskomster eller andre reguleret arbejdsforhold

De fleste kontrakter dækker ovenstående områder, og de største udsving er i forhold til, når der er en overenskomst, der træder ind og regulerer nogle af arbejdsforholdene. Det er en god idé altid at tjekke de vilkår, som du er ansat under. Som udgangspunkt vil din arbejdsgiver handle i god tro og uden intentioner om at snyde dig, men derfor kan kontrakten godt indeholde fejl og mangler, som i sidste ende vil forulempe din situation. Omvendt kan du dog godt blive straffet som arbejdsgiver, hvis du udelader væsentlige forhold i kontrakten, da der kan forekomme sanktioner i form af bøder. Alt afhængig af hvilket omfang kontrakten er blevet negligeret i, så kan der forekomme bøder på mellem 1000-5000 kr. og op til 20 ugers løn.

Derfor er det mindst lige så vigtigt at få kigget kontrakter godt igennem som arbejdsgiver.

Ny online jura portal hjælper dig på vej

Det kan hurtigt blive noget rod med ansættelseskontrakter, og derfor kan det være en god idé at få professionel hjælp. Især som virksomhedsejer er du nød til at få styr på dine kontrakter, uanset om der er tale om ansættelseskontrakter, lejekontrakter eller noget helt tredje. Heldigvis har Glitnr.com taget kampen op med de større advokat- og juristhuse, og kan give dig kompetent rådgivning online til lave priser. På deres hjemmeside har de en online platform for juridisk rådgivning, hvor du kan få hjælp af jurister online til en fast lav pris uanset, hvilken sag eller jurist du har med at gøre. Det fungerer sådan at du blot opretter en sag, som efterfølgende bliver udbudt blandt deres specialister. Herefter bliver sagen behandlet online, så du slipper for at skulle bokse med alt det administrative, og til sidst modtager du så alle relevante dokumenter vedrørende din sag.

Det er et godt alternativ til den traditionelle juridiske rådgivning, og kan i sidste ende spare dig rigtig mange kroner og øre. Hvis din kontrakter ikke lever op til lovgivningen, kan det ende med at blive rigtig dyrt.

admin:
Related Post