Bekymringsfri graviditet med gentests

Som gravid kan man bruge meget tid på bekymringer. Bekymringer om hvordan graviditeten kommer til at forløbe sig og bekymringer om barnets helbred. Med en gentest kan du slippe for nogle af disse bekymringer ved at blive mere sikker på, at du føder et raskt barn. 

Hvad er en gentest?

En gentest er en test er en test af forældrene eller fostret med formålet at identificere arvelige sygdomme og kromosomfejl som downs syndrom, edwards syndrom og patau syndrom. Gentesten hjælper dig altså med at finde frem til sandsynligheden for, at du føder et raskt barn. 

Gentests af forældre eller fostret?

I dag kan man få foretaget gentests af både forældre og fostret. Uanset hvilken type gentest, som du vælger, udføres de alle risikofrit for både forældre og børn. Du skal derfor ikke være bekymret for, at der skulle ske noget med dit ufødte barn ved, at du får taget en gentest. Testen hjælper dig altså blot med at blive mere forsikret om at du føder et raskts barn. Det er dog vigtigt at understrege, at testene ikke viser om dit barn bliver født med kromosomfejl eller andre arvelige sygdomme. De viser blot sandsynligheden for at barnet bliver født med disse udfordringer. Ved testen vil en læge naturligvis hjælpe jer med at forstå resultatet. 

Hvilke gentest kan man få?

Der findes flere forskellige typer gentests, herunder horizon test, panorama test og harmony test. Hvis du planlægger at blive gravid, så anbefales horizon gentesten, da testen kan vise om forældrene bærer på et sygdomsgen. Hvis testen viser, at begge forældre har et sygdomsfremkaldende gen, så kan man undersøge om barnet har samme sygdom ved at få foretaget en fostervands- eller moderkageprøve. 

Ligesom Horizon testen er harmony testen også en test af forældrene. Ved harmony testen tages en blodprøve fra moderen. Denne test kan vise risikoen for at fostret får downs syndrom. Testen finder faktisk 99,9% af fostre med downs syndrom. 

Ønsker man en mere omfattende gentest, så anbefales panorama testen, der også er en blodprøve fra den gravides arm. Denne test viser også risikoen for at barnet fødes med kromosomfejl. For alle testene gælder det dog, at man skal få foretaget en fostervandsprøve for at få en præcis diagnose. Mange kommende forældre oplever dog at gentestet hjælper med at gøre dem lidt mindre bekymret, så de får et bedre graviditetsforløb.