Når stofskiftet er for lavt

Nogle døjer med et forhøjet stofskifte, mens andre døjer med et, der er for lavt. Fælles for begge stofskifteproblemer er, at begge kan afhjælpes og behandles, blandt andet gennem en sund og varieret kost samt bestemte, gavnlige kosttilskud. Herefter er der ingen sammenligning mellem de to stofskifteproblemer, da de, som deres navne antyder, ligger i hver sin ende af skalaen, når det kommer til høj og lav. Faktisk forholder det sig sådan, at for lavt stofskifte og kost hænger uløseligt sammen.

En lækker lakseret med citron og grøntsager

Lavt stofskifte – Myxødem

For lavt stofskifte kaldes også for Myxødem og kommer af en lav mængde thyroxin (T4) samt en forhøjet mængde af det Thyreoidea stimulerende hormon (TSH) i blodet. Lavt stofskifte er hyppigst udbredt hos ældre, og ofte hos kvinder frem for mænd. Årsagerne til et lavt stofskifte kan være mange. Blandt andet kan behandling med visse lægemidler, store mængder jod og virusbetændelse i skjoldbruskkirtlen være anledning til et lavt stofskifte. Denne form for stofskifteproblem påvirker hele kroppen, og der kan derfor være mange forskelligartede symptomer, der alle peger på et stofskifte, der muligvis er for lavt. Symptomerne kan blandt andet være:

  • Vægtøgning, men nedsat appetit
  • Væskeophobninger og forstoppelse
  • Tør og ru hud
  • Hårtab
  • Langsom puls
  • Hæs stemme

Herudover kan personer med lavt stofskifte ofte være præget af en dårlig hukommelse.

Hvad kan du selv gøre mod lavt stofskifte?

Er dine stofskifteproblemer alvorlige, bør du naturligvis søge læge. Men derudover er der også nogle ting, du selv kan gøre for at komme et lavt stofskifte til livs. Derfor er kosten et af de allerbedste steder, du kan sætte ind, når det gælder behandling af for lavt stofskifte. Har du stofskifteproblemer, bør du være særligt opmærksom på at spise varieret. Dette betyder, at du dagligt skal indtage både, frugt, grønt og fuldkornsprodukter. Herudover er det vigtigt, at du får en passende mængde kulhydrater og at du drikker godt med vand. Samtidig bør du undgå for fed mad og drikke, hvilket blandt andet gælder slik, kager, sodavand og fastfood. Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du kun indtager den mængde jod, din krop har brug for.