Guide – sådan smager du på din vin

I bund og grund handler det om det er en god eller dårlig vin og om vi kan lide den eller ej. Den vurdering er noget banal og for vinkendere meget simpel. Denne vurdering bør faktisk også først falde til sidst i en smagning. Først er der en række step du bør gå igennem inden du tager stilling til om det er en god eller dårlig vin og hvilken karakter den skal have.

Hos Winther Vin kan du tilmelde dig vinsmagninger og se det store udvalgt af vin fra hele verden: https://www.winthervin.dk/

Der er 3 overordnede spektre du bør tage stilling til i forbindelse med den enkelte vin. Det er 3 af vores 5 sanser:

 

  1. Synssansen: Hvordan ser vinen ud?
  2. Lugtesansen: Hvordan dufter vinen?
  3. Smagssansen: Hvordan smager vinen?

Vin

 

Udseende

Når du skal vurdere en given vins udseende er der er en række faktorer du skal tage højde for. Det handler om klarhed, glans, dybde gardiner. Vinens klarhed er et billede på om der tale om en vin der har det godt eller den har ligget for længe og er blevet dårlig. Der er sket en ændring over længere tid i efterspørgslen på vin. Tidligere købte folk vin og lagde det til modning i vinkælderen, men denne efterspørgsel har ændret sig. I dag søger vindrikkere, vin der er klar til at drikke med det samme. Det har ændret markant i produktionsprocessen som i dag tilgodeser den on demand efterspørgsel der er at finde på markedet. Hvis en vin der er klar til at drikke bliver liggende for længe bliver den grumset og udrikkelig. Denne udvikling sket typisk ikke med andre dyrere, kvalitetsvine der er beregnet til at skulle ligge i flere år og modne.

Når du vurdere udseendet bør du også rotere vinen rundt i glasset og vurdere hvor længe vinen bliver hængene på indersiden af glasset. Hvis den bliver hængende længe og tykt tyder det på en høj alkoholprocent.

Duft

Omkring duften er der også en række faktorer du bør vurdere. Det er intensiteten, syren, karakteristika og eddikeniveau.

Duften kan sige en hel del om en vin og dens egenskaber. En vin kan være super kraftig og intensiv hvilket tyder på at den også er frugtig. Er vinen kraftigt oxideret er det ikke tilsigtet, hvorimod den også kan være svagt oxideret så man skal dufte en ekstra gang for at mærke aromaen.

Smag

Vi kan ikke komme udenom smagen af vinen. Det er klart den vigtigste egenskab ved vinen omend man ikke kan udelukke de andre.

Til at vurdere smagen skal du for alvor ranke ryggen og stramme op i smagsløgene og mærke efter. Du bør vurdere vinens syreniveau og tage stilling til om det er for højt eller der mangler syre eller om det sidder i skabet taget vinstyrken i betragtning. Der efter skal du vurdere balancen mellem syre og sukker og vinens krop. Med kroppen mens om den er for vandet eller sprittet – hvordan fæles den i munden. Afslutningsvis bør du overveje om du kan genkende nogle smage af råvarer – bær, blomster, frugt, osv. og om vinen samlet set er som den bør være og om du personligt kan lide den sammensætning og eksakte vin